News

Despre gradul de accesibilitate al persoanelor cu deficienţe auditive sau de vorbire la diferite servicii de comunicaţii

Servicii de comunicatii

Servicii de comunicatiiComunicarea este foarte importantă pentru noi toţi însă, pentru persoanele cu deficienţe auditive sau de vorbire, ea poate fi vitală.

În acest sens, Mercury Research a desfăşurat pentru ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, un studiu cantitativ privind gradul de accesibilitate al persoanelor cu deficienţe auditive sau de vorbire la diferite servicii de comunicaţii.
Achiziţionarea produselor de tehnologie asistivă reprezintă o necesitate pentru persoanele care sunt afectate de acestă insuficienţă.
Aceste produse sunt achiziționate de cele mai multe ori de la familie, prieteni, cunoscuți, sau dintr-un magazin fizic din România. 
Sumele plătite de utilizatori pentru produsele de tehnologie asistivă se situează undeva între 30 de lei pentru un comunicator DeafBlind și pentru Recunoașterea automată a vorbirii în sisteme de captare şi 400 de lei pentru dispozitive pentru comunicare video.
Majoritatea participanţilor la acest sondaj cunosc dispozitivele pentru comunicare video, trei sferturi dintre aceştia le şi folosesc, un alt dispozitiv pentru comunicare întrebuinţat fiind acela gest-voce, acesta din urmă fiind mai puţin cunoscut şi utilizat.
Dar cât de informaţi sunt utilizatorii despre aceste produse?
În cea mai mare parte, ei se informează în principal de la asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi sau de la alte persoane cu dizabilităţi similare.
Chiar dacă majoritatea produselor de tehnologie asistivă nu sunt folosite de mulţi dintre participanţii la acest sondaj, toate sunt considerate destul de folositoare. 
Studiul s-a derulat în perioada ianuarie – mai 2017.

 

Recomandă si prietenilor...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

4 thoughts on “Despre gradul de accesibilitate al persoanelor cu deficienţe auditive sau de vorbire la diferite servicii de comunicaţii

  1. Consider ca este un aspect foarte important, sunt multe persoane cu astfel de dizabilitati si ar fi bine sa fie consiliate inainte de a utiliza aceste aparate!

    1. Este unul dintre motivele pentru care speram in utilitatea studiului realizat de noi.
      Apreciem interesul pe care il aratati acestui subiect, va asteptam comentariile si pe viitor?

    1. Este important ca si persoanele cu dizabilitati sa beneficieze acces la tehnica ca suport si nu numai, este important sa facem cunoscut acest lucuru. Apreciem interesul acordat acestui subiect, va asteptam comentariile si pe viitor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.